Startseite

berlinturkbanner

berlinturkbanner

Deniz Merve Ercan - Uzman Klinik Psikolog

Deniz Merve Ercan - Uzman Klinik Psikolog  |  Gaziantep, Türkiye

denizmerve.ercan@hotmail.com

YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇOCUKLAR VE SINIRLAR

Sınırlar neden önemlidir ilk aşamada bunu netleştirmek gerekir. Her insanın, her kurumun, her devletin sınırları vardır.  Sınırlarımız olmazsa veya ihlal edilirse kendimizi güvende hissetmeyiz. Çocuğum üzülmesin, mahrum kalmasın diye verdiğimiz tavizler çocukların sınır bilmeden büyümesine sebep olur.  Sınır bilmeden büyüyen çocuk ta güvensiz büyür. İnsanın temel ihtiyaçlarının basamağını oluşturan “güvenlik” sağlanmazsa kişisel gelişim de tam anlamıyla tamamlanmaz.

   Peki, Çocuklara Sınır Nasıl Koyulmalı?

  Ceza kavramı ile sınır koymayı çoğu zaman karıştırıyoruz. Ceza, çocuğun kişiliğine yönelik bir tehdittir. Çocuğu yaptığı veya yapmadığı şeylerden dolayı istemediği bir şeyi yapmaya zorlamak cezadır. Cezalandırılarak büyüyen çocuk öfke dolu olur, benliği ve özsaygısı zedelenir. Fakat sınırları bilerek büyüyen çocuğun sağlıklı özsaygısı ve dış dünyaya karşı güveni olur.  Sınırları bilmek çocuğun her istediğini her zaman yapamayacağı bilincinde olmasını gerektirir. İlk aşamada çocuğun yapmak istediği şeyi ona yansıtın; “Şu anda suyu yere dökmek istediğini biliyorum” 2. Aşamada kuralı ifade edin; “ Ama su yere dökmek için değildir.” 3. Aşamada ise çocuğa alternatif teklif sunun; “İstersen suyu çiçeğe dökebilirsin”. Bu şekilde çocuğa yaklaştığınızda çocuğun davranışlarında değişimleri gözlemleyeceksiniz. Çocuğa alternatif sunmak hem onun yapmak istediği dürtüyü farklı şekilde yapmasına hem de sizin yapmasını istemediğiniz şeyleri doğru şekilde yönlendirmeye faydası olur.

Eğer Çocuk Sunduğunuz Alternatif Teklifi Uygulamazsa;

  Çocuk sunduğunuz alternatifi uygulamayıp yere su dökmeye devam ediyorsa bu aşamada çocuğa seçenek sunmak gerekiyor. “Eğer suyu yere dökmeyi seçersen bugünkü parka gitme hakkını da kaybetmiş olursun”. Bu şekilde çocuğa seçenek sunduğunuzda çocuk davranışının sonucunu kendi seçmiş olacaktır. Sunduğunuz seçenek ceza olmamalı çocuğun yapmak istediği bir şeyi kısa bir süreliğine yapmaması olmalıdır.