Startseite

berlinturkbanner

berlinturkbanner

Mutlu Tercan

Mutlu Tercan  |  Berlin

info@mutlu-tercan.de

YAZARIN TÜM YAZILARI

Mevsimsel depresyon Kış depresyonu

Almanya’da yaklaşık 800.000 kişide mevsimsel depresyon görülmektedir. Duygu durum bozukluklarının özel bir biçimi olarak, ICD-10'da yineleyen depresif bozukluklar arasında yer almaktadır. Genellikle, sonbaharda başlamasıyla birlikte, aylarca sürüp, ilkbahar aylarında biter. Hastaların sıklıkla şikayet ettikleri semptomlar arasında; üzüntülü, hassas ve çokkün ruh hali, enerji eksikliği, aşırı uyuma isteği ve özellikle tatlı ve karbonhidratlı gıdalara duyulan aşırı yeme isteği vardır. Her yaşgrubunda bu hastalık görülebilmektedir, çocuklar ve gençler dahil. Yapılan araştırmalara göre, kadınlarda, erkeklere nazaran daha sık görülür. Mevsimsel depresyonun, günışığının azalmasıyla bir bağlantısı olduğuna inanılmaktadır. Bu bir neden olarak görülmektedir. Günler kısalmaktadır, dışarısı daha uzun karanlıktır. Uyku ve uyanıklık döngümüz değişir. Vücut, büyük miktarlarda Melatonin üretir ve bu insanda uyuma isteğini arttırır. Ayrıca, nörotransmiter olan serotonin üretimi azalır. Böylece, insanın ruh halini ve keyfini kötü şekilde etkiler. Bir çok araştırma, ışık tedavisinin semptomların azalmasında faydalı olduğunu kanıtlamıştır.

Kış hüznü

Kış depresyonun daha hafif şekilde, halk arasında da çok yaygın olan kış hüzünüdür (Almanca: Winter-Blues). Kesinlikle, ikisini çok iyi ayırt etmek gerekmektedir. Kış depresyonu yaşayanların, aile ve iş hayatlarında büyük zorluklar ortaya çıkar. Kış hüznünde bu söz konusu değildir. Kış hüzünü yaşayanlar, benzer semptomları çok daha hafif bir şekilde yaşarlar ve depresif değillerdir.

Mevsimsel depresyonun önüne geçebilmek mümkün mü?

Mevsimsel depresyona girme riskini azaltmak mümkün. Bulunduğunuz yerlerin ışıklandırma oranını yüksek tutarak, ferah ve aydınlık ortamlar yaratmak faydalı olur. Yanı sıra, uyku düzenine, sağlıklı beslenmeye ve düzenli olarak spor yapmaya özen göstererek, depresyonu önlemek veya hiç değilse en azından semptomların şiddetini azaltmak mümkün olabilir.

Öneriler

Düzenli egsersiz yapın. Günde yarım saat yürüyüş bile yeterli. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Bol sebze ve meyve tüketin, yeterince su için. Düzenli uyuyun. Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Zamanınızı uyuyarak geçirmeyin. Doktora görünün bazen eksiklikler de halsizlik yapar, örneğin vitamin D eksikliği, demir eksikliği.
Soğuk olsada, evin dışında daha fazla zaman geçirin. Sevdiklerinizle birlikte olun. Yalnız kalıp içinize kapanmayın. Keyif aldığınız yeni aktiviteler keşfetmeye çalışın. Kendinize özel zaman ayırın. Hayatınıza dair hedefler belirleyin.

Doğru teşhis

Eğer çökkün ruhu haliniz ve enerji eksikliğiniz iki haftadan fazla uzun sürmekteyse ve bu durum sizi etkiliyorsa, bir psikiyatrist veya psikoloğa başvurmanız önerilir. O kesin bir teşhis koyarak size yardımcı olabilir.

Psikolog Mutlu Tercan

info@mutlu-tercan.de